ZTree.com  | ZEN  | About...  

 Index   Back

[Help!] Computer malfunction, any idea? (not ZTree related)   [Help!]

By: Laurent Duchastel     Montréal, Québec  
Date: Apr 29,2020 at 10:55

Hello to all,

I have an issue which is not ZTree related.

My father's computer has been having a weird malfunction for the last few days. It boots erratically and often shutdown suddenly the same way. Some days, it won't boot at all, some other days, it does and works fine all day. And often, it stops suddenly few minutes after being booted up, and sometimes few seconds.

I strongly guess a hardware issue, but just to be sure, I reformatted and reinstalled it completely. When I did, it worked just fine for 36 straight hours at my place, but when replugged at my father's place, same odd behaviour started again. :-(

We also tried different electrical outlets (different breaker circuit), changed the power cord and bypassed electrical strip.

Everything points to a hardware issue.

I monitored CPU temperature and it seemed fine when the computer worked for a day and a half in a row. And because the computer often shuts down few seconds after booting, I guess it can't be a CPU overheating problem. Right ?

My strong guess is that the power supply is faulty (in which case I could easily order a new one). But could it be rather the motherboard (in which case, I would buy a new computer)?

Do you have any suggestion how to exactly pinpoint if it is a motherboard or a power supply issue?


Thank you,


Laurent Duchastel

176 views      
 

Messages in this Thread

 
94,977 Postings in 11,970 Threads, 349 registered users, 46 users online (0 registered, 46 guests)
Index | Admin contact |   Forum Time: May 30, 2020 - 11:37 am EDT  |  Hits:31,267,647  (4,172 Today )
RSS Feed